onsdag 6 juni 2012

Filosofiska Fyren, Café des Phares

All världens samtida filosofikaféer och filosofiska rum utgår från den kaféstol på vilken jag sitter i skrivande stund: Café des Phares, Place de la  Bastille i Paris. Där fick en hyfsat ung fransk filosof, Marc Sautet, för sig i december 1993 att samla intresserade av bildade samtal kring aktuella eller eviga ämnen. Helt enkelt "för att förändra världen" som programförklaringen löd. Söndagmorgnar från 10.30 till 12.15. Pile!
Suget efter filosofi visade sig starkt. Framgången för "Café-Philo" blev enorm. Efterföljare poppade upp lite varstans; "mitt" filosofikafé i Köpenhamn var ambulerande. Både våra "Skiften" i Malmö och Lars Mogensens filosofiska radiorum från Lund har säkert sina rötter i "Kafé Fyren".
Som alltid inom filosofin och särskilt i Frankrike slutade projektet i praktfull kalabalik. Möjligen avvisades församlingen också från cafét eftersom fattiga tänkare inte köper så mycket  café crème som ägarna önskar. Men Sautet var smart och öppnade i stället en "filosofiakut" i St Germain där livsfrågor besvarades, mot betalning. En idé som inte spritts på samma sätt, tråkigt nog.
Dessvärre dog Marc Sautet alltför ung men hann skriva en bok om äventyret, Un café pour Socrate (Robert Laffont, 1995). Mer finns också på Wikipedia under rubriken Café philosophique.
Denna morgon är tänkarna som sitter på Café des Phares huvudsakligen japanska och svenska filosofiturister, som jag. Men ur golvet - här i skuggan av Bastiljen - strömmar fortfarande en stark uppkäftighet som ger kraft och mod att återvända till våra välordnade, för att inte säga enkelriktade, hemländer.

Inga kommentarer: