lördag 4 augusti 2012

Muntert farväl, Sverker!


Sverker Åströms hädanfärd i Stockholms Johanneskyrka i veckan kommer att gå till den svenska begravningshistorien som en av de muntraste sen Bellman. "Alla som lever var där" som gamle svenskainstitutschefen Anders Clason uttryckte saken. En diplomatins och konstens statsbegravning med fnitter i bänkraderna.
Alla hade fått sina roller noggrannt förestavade av den frånvarande: präst och talare, officianter och musikanter. Den hädangångne kunde vara både stram och kul, strikt och lössläppt sa Per Wästberg i sin parentation. "När en konflikt skulle vädras i FN kunde Åström formulera sig så sofistikerat att krisen hann passera innan sändebuden klurat ut vad han egentligt hade sagt."
 Talarna blandade sin vördnad med kvickheter om den hädangångnes extrema sparsamhet, hans privata tokerier och erotiska äventyr, ofta med hans egna citat. En bra begravning förlänger livet. Den hädangångne blev 96 år och var barnlös, så några egentligen "sörjande" fanns heller inte. Församlingen tågade ut ur kyrkan på gott humör - till tonerna av "Marsch vid Riksdagens högtidliga öppnande"...
Tillställningen -om man får säga så om en begravning-  kröntes av en pratglad måltid i Konserthusets gyllene Grünewaldssal. Jan Eliasson, ännu inte avrest till FN, avrundande med att föremålet några dagar före sin död hade tillkallat honom för att  allt skulle vara redo och i sin ordning. Därför förestavade han ett nytt meddelande i telefonsvararen:  "Hallååå. Sverker Åström avled dessvärre i morse. Men har ni något meddelande till honom kan ni prata efter det vänliga pipet!"

Inga kommentarer: