söndag 30 november 2008

NATTBOK / NIGHTARY

Stockholm-Malmö, fredag
Hr Landshövding!
Den som sitter mellan två systrar får som bekant önska sig nånting. Inte för stort förstås, men att snön ligger kvar till söndan eller att volvoaktien går upp till måndan. Men om man sitter mellan två landshövdingar? Eller två åkare från Sundsvall.
Sånt händer bara på tåg. Plötsligt satt jag inklämd bland Hr Landshövding från Jönköping -tidigare Hr Redaktör i Malmö, sen Hr Minister hos Persson- och Hr Landshövding från Malmö, numera "Förutvarande" (som Bengt Göransson skriver på sitt visitkort). Bredvid satt åkeriägaren från Sundsvall och hans försteförare, på väg till åkarkonferens i Jönköping, plus lite andra puckar.
Innan Hr Åkare visste vem han hade med att göra hade han hämtat fem kraftfulla burkar Mariestads i kafévagnen. Under färden kom fler fempacks och redan i höjd med Katrineholm störde vi hela vagnen. Pratade väldigt högt och hade rejält kul. Fann varandra, helt enkelt.
Det visade sig att Hr Landshövdingen i Jönköping kunde bjuda på snus, och att Hr Landshövdingen (emeritus) i Skåneland kunde hugga massaved. Han kände dessutom samme stenrike samehövding i Härjedalen som Hr Åkaren. Vilken hävdade bestämt att mannen stoppat hela konten full med tusenlappar och brukade dumpa en fet renlägg hos fruntimren i kyrbyn för att sen komma tillbaka för äta upp den dan därpå. Tro't den som vill.
Sen fick sundsvallarna kläm på att de nyvunna kamraterna var landshövdingar. Det utlöste en oförställd beundran. Att Konungens Befattningshavare var rejäla grabbar som kunde snusa och dela bärs med helt vanliga svenskar! Hr Föruvarande Ministern grep tacksamt tillfället förklara att just detta var själva kärnan i svensk demokrati.
Strax efter Tranås somnade åkarna helt sött och vi fick med milt våld lämpa av dem i Nässjö med löftet att få dela Krösatåg med Hr Landshövdingen. Därmed anser jag att min egen hemliga önskan hade gått i uppfyllelse, nämligen att en gång få se Makten stötta Menigheten.
I demokratifrågan framförde jag ingen egen åsikt i kupén men hävdar bestämt att detta inte är något som Hr Statsministern och hans moderater hade klarat av (möjligen med undantag av Hr Landshövdingen i Uppsala). Folklighet är ingenting man kan läsa sig till.

ENGLISH (will follow)

1 kommentar:

Anonym sa...

Löve it! //Toffe