fredag 29 oktober 2010

Damens Nyheter och Svenska Dambladet

"Torbjörniseringen" av stans morgontidningar är nu fullbordad. Om man får döma av en Dagens Nyheters förstasida jag plockat ut en söndag i oktober 2010.
Det handlar naturligtvis om tidningsmakaren Torbjörn Larssons omgörning av de stora rikstidningarna till damtidningsvarianter av samma slag som hans ex Amelia Adamo producerar i drivor för kioskerna.
Ute i världen pågick den här dagen en ohyggling förgiftningsolycka mitt i Europa, Västsahara stod på krigets rand, Nobels fredspristagare var inte kontaktbar i Kina, räddningsborren nådde de 33 chilenska gruvarbetarna, president Obama utlöste den första verkliga motoffensiven mot reaktionärerna inom Tea Party-rörelsen, och mycket annat av högsta nyhetskaliber. Kan man tycka. Så vad fanns då på Ettan:
"Så får du bästa försäkringen", larm om algblomning, rätten att ha en park i närheten av bostaden, bakom kameran i Saltsjöbaden (TV-såpan"Solsidan"), Phukets paradisstränder och ett stort uppslaget mysreportage om Riksdagens nya ungdomar. Damernas Värld? Hänt i Veckan? Nej, Dagens Nyheter.
Den tydligen ohejdbara tidningstrenden har syftat till att sudda bort det obehagliga, gulla till motsättningarna, förgylla det svenska fågelboet och tysta stormarna i det stora världsträdet. Personalisera, intimisera, minimera.
Sydpressen som jag också följer har inte undgått smittan. Får man tro Wikipedia är Thorbjörn Larsson "den svenska medievärldens gudfader" och har "haft stor påverkan på svenska redaktörer som Lena K Samuelsson, Anders Gerdin, Kalle Jungkvist, Niklas Silow, Otto Sjöberg, Amelia Adamo och Sakari Pitkänen". (Det är alltså Torbjörn som påverkat Amelia och inte tvärtom?!). Bland tidningar han styrt om räknar sajten inte bara upp DN, Expressen och gratisbladet Stockholm City, utan också hela skaran under Skånemedias hatt: Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda, Trelleborgs Allehanda och Sydsvenskan. Jaddu!
Lena K. har nog stretat emot, men vissa dagar ser också hennes tidning ut som Svenska Dambladet.
Låter detta som en utskällning av Dagbladsmajoren från Övre Ö? Det får man väl ta då, om man vill ha seriösa nyheter från resten av världen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kära Carl-Henrik! Skönt att någon rensar avloppet ibland!
Med värme
Torgny