söndag 12 juni 2011

The Botten Is NåddBild 1.
Kl 12.05 är huvudstadens gator igenproppade av de gungande och sjungande studentflaken, solen bländar, de nerviga stockholmarna blir godmodiga och tutar med i sina blockerade bilar.
Alla utom en mycket ensam ung man som inte är medelklass och aldrig sett röken av en studentexamen. Han har noterat att stans poliser är upptagna av trafikstockningarna, men drar absolut fel slutsats.
Alltså halar han fram en yxa mitt på blanka lunchrasten och attackerar den lilla guldsmedsbutiken på Nybrogatan. Ögonblicket senare vimlar gatan av poliser, rånaren störtar ut, kastar yxan och blir nerbrottad i den smältande asfalten.
Där kommer jag på min cykel och tar bilden precis som de tre poliserna i fonden bränner av sin blixt. Det har blivit osannolikt tyst. Enslingen är bortförd. Mitt i bländningen ligger yxan kvar. The Botten Is Nådd.

Bild 2.
Cardell och jag tar en bira på Rasoir i just det där tomma ögonblicket mellan lunch och apéretif då man hör fläktarna snurra. I båset bredvid sitter ett stor karl i blank businesskostym och läser Metro Malmö. Han verkar lost och utstrålar ensamhet. Kyparen kommer in med ett stort fat ostron och blir snävt bemött som alltid när någon vill markera att detta egentligen är ett alldeles för enkelt ställe.
Ostron klockan 17 på Norra Stationsgatan... Mannen häller i sig molluskerna utan entusiasm, vi snackar vidare med vår öl. Men ingen pratar med honom och ingen kommer för att möta honom. Efter en stund lägger han en kraftfull sedel på bordet och släntrar iväg. Jodå, det var Percy Barnevik. Alldeles nyss en av industrivärldens mäktigaste män.
Nåt ärende har väl fört honom till Malmö? Ack ja, några dagar senare dyker han upp i en toppad svenskadagbladskrönika om “den goda kapitalismen” av Göran Skytte. Den är som vanligt fromlande och fjäskig. Men Barnevik kan inte längre välja sina intervjuare.
Jag tog ingen bild, han var för ensam. Men ni minns säkert hur Percy B såg ut, han har bara hukat sig lite till. Kvar på bordet ligger en ensam femhundring som ingen heller verkar bry sig om. The Botten Is Nådd.

Inga kommentarer: