söndag 4 april 2010

"ÄNGLASKÅPET"


av Carl Henrik Svenstedt (film), Jan Cardell (skulptur, internationellt känd för sin utsmyckning av bl a Stora Biblioteket i Alexandria) och Errol Tanriverdi (kamera och redigering, digital teknik) är ett samtida, profant och ambulerande "altarskåp", ca 2.25 m högt och 70 kg tungt. Lösgjort från sitt stativ transporteras det skäligen enkelt mellan sina visningsplatser. Skåpet är nämligen en mikrobiograf som rymmer 3 videoskärmar. Mittdelen -42" HD - visar TV-filmen "Änglastämman", inspelad i Liguriens bergstrakter. Team Maja Borg, kamera och klipp, Martin Johnsson, ljuddesign.
Inspelningen gjordes, så vitt vi vet för första gången, med en avancerad stillbildskamera, en Nikon D-90, i seriebilder. De läggs sen samman till sekvenser i animations-programmet After Effects. Formatet är svart/vit vidfilm, HD.
I filmen berättar en gammal olivodlare på sitt yttersta (röst Erland Josephson) om en märklig musikalisk och akustisk upplevelse. När tre av hans kamrater sjunger den uråldriga Begravningsmässan i byns kyrka "svarar ängelen" och trion blir en kvartett! Själv är han en gammal rabulist och motståndskämpe som inte slitit på kyrkgolvet, men nu vet han inte vad han ska tro? Filmen väcker många frågor också hos åskådaren.
Dessa kommenteras och illustreras i de båda sidopanelerna som startar sin visning efter filmen. Där dyker teknikmästaren från Berwaldhallen upp, akustikprofessorn från KTH, änglakännaren från Kulturen i Lund, en orgelmästare från Åtvidaberg, en operaleven som just sjunger "La parte dell'angelo" ur Händels oratorium "Resurrezione" från år 1700, m fl. sammanlagt tio inslag.
Tanken är att man efter filmvisningen på plats ska kunna fördjupa och berika upplevelsen. Den som därefter vill se om verket kan lugnt sitta kvar. Programmet styrs av tre synkroniserade digitalboxar som startar om i en loop efter ca 45 minuter. Tekniken är alltså tänkt att vara vaktmästarvänlig och starta med ett knapptryck.
Programmet kan ses både av sittande - 10 till 15 bänkplatser - och ambulerande åskådare. Det har en meditativ karaktär men kan också avnjutas i flykten. Skåpet ställs bäst upp i ett avskärmat område i rummet, t ex ett kapell i en kyrka eller sidorummet i en konsthall. Ljudet är avancerat.
Bakom filmen Änglastämman och triptyken Änglaskåpet står en grupp kulturstiftelser, fonder och produktionsbolag: Stiftelsen Framtidens Kultur, Fonden Innovativ Kultur för Stockholms Stads Kulturförvaltning, Sveriges Television Dokumentär och moderbolaget SouthernSweden.Se.
Filmen kommer att visas i SVT under år 2010. Änglaskåpet får vernissage på Medeltidsmuseet i Stockholm den 18 maj 2010 och visas där under de två följande veckorna. I juni visas skåpet under utställningsveckorna på Alma Löv i Värmland. Den 22 augusti återvänder det till Stockholm och Katarina Kyrka, för att senare i höst visas i Linköpings Domkyrka. Filmen kommer även att i augusti visas i sina "hembyar" Pietrabruna/Torre Paponi i Ligurien (Provincia di Imperia). Vidare planering pågår.
2010-0401/CHS

Inga kommentarer: