torsdag 11 oktober 2012

Brev från Grez, 3

-->
FLICKORNA I BYN. Klart grabben ska ha sin plakett!  Ågust. 100 år måste celebreras. Borgmästaren i Grez och ambassadören i Paris spikar upp den fredag 29 september 2012 på porten på Hôtel Chevillon. Strindberg förstås. Kom alltså knallande till svenskarnas målarkoloni den 12 september 1883. Carl Larsson mötte på landsvägen. Familjen stannade i summa nio månader. August åstadkom storverk: Tjänstekvinnans son, Bland franska bönder, Sömngångarnätter. Klart förtjänt av plakett.
Men. Under veckorna här i Grez-sur-Loing undrar jag hur uppmärksamheten kommit att koncentreras så helt till karlarna? Strindberg, Larsson, Nordström, Heidenstam och hela raddan av härliga målare. Ty. Där finns samtidigt minst ett tiotal briljanta kvinnliga målare. I Grez och inne i Paris. Några mästerliga. Julia Beck, Emma Löwstädt, Anna Ancher, Eva Bonnier. För att inte tala om danskan Sofie Holten som vågar porträttera Strix som en vek och osäker pojke. Underbart och sannolikt sant.
Fördelen med att få stanna en tid i byn är att man kan vandra omkring bland verken. Då växer bilderna fram såsom fotografierna i de gamla framkallnings-baden. Vem av gossarna har bättre målat också platsen ärn Julia Beck? Eva Bonniers självporträtt kan mäta sig med Ernst Josephsons. Cher cousin.  Hanna Paulis Frukost med Krøyers. För att inte tala om de skarpa danskorna Holten och Marie David som skrämde bort Karl Nordström med sin kamplust. Strindberg tyckte dom var kul.
Alla verken finns inte här ute. Men flickorna i Grez fick så småningom sin rättvisa i den makalösa utställningen De drogo till Paris, på Liljevalchs 1988.  Alltså 100 år senare! Den lever nu kvar i en storartad katalog där 20 högkvalificerade konstvetarflickor porträtterar 27 av epokens skandinaviska målarinnor. Katalogen är ett se-och-läs-äventyr. Finns på goda bibliotek och konsthallar.
Vilket givetvis inte hindrade oss från att skåla för Ågust på hans 100-årsminne. En France.
Anonym har lämnat en ny kommentar till ditt inlägg "Brev från Grez, 3":

Vilket gäng! Jag är född ett sekel försent-detta händer bara en gång att så många kunniga brilljanta målare skribenter och kulturmänniskor finns på samma plats och arbetar inspirerar varandra och då har du inte ens nämnt alla fransmän som också var där och målade och samtalade om konst över luncher och middagar!

Inga kommentarer: